Vjerski život

Prvi stanovnici kao i kasniji doseljenici u Belišće sa sobom su donijeli svoje običaje i religiju. Većinom su to bili katolici, ali i pravoslavci, židovi, evangelici i drugi.

Najstarija zgrada namijenjena bogoslužju – i danas u funkciji – grobljanska je rimokatolička kapelica posvećena Maloj Gospi, koja je podignuta 1891. godine.

Katolički vjernici činili su ispostavu župe Valpovo sve do 1966. godine kada se osniva župa i potom gradi župna crkva sv. Josipa Radnika (1970.) prema projektu arhitekta Julija Domanovca. Glavni oltar crkve krasi kip uskrslog Isusa, rad akademskog kipara Josipa Poljana i slike sv. Franje i sv. Klare, djela domaćega slikara Zdenka Krulića. Kip sv. Josipa Radnika djelo je akademske kiparice Lojzike Ulman. Uz crkvu se nalazi samostan franjevaca trećoredaca glagoljaša čiji su oci bili dosadašnji upravitelji i kapelani belišćanske župe. U župi pastoralno djeluju zajednice Vjera i svjetlo, udruga sv. Vinka paulskog, Franjevačka mladež (FRAMA), Franjevački svjetovni red (FSR), Mali tečaj Kursiljo te Zbor župe sv. Josipa Radnika, Crkveno pjevačko društvo MIR, Dječji zbor i zborovi u filijalama Bistrinci i Kitišanci.

Crkveni god je na blagdan sv. Josipa Radnika, 1. svibnja, koji je ujedno dan Grada Belišća. U mjestu Belišću djeluju također Evanđeoska crkva i Kršćanska adventistička crkva – Mjesna crkva Belišće.

Video galerija