BEL-ART BELIŠĆE: MEĐUNARODNI SUSRET U REPUBLICI MAĐARSKOJ

Objavljeno: 27. 3. 2018.

U petak, 23. ožujka 2018. godine, održala se međunarodna suradnja slikara i izložba pod nazivom „Panon-Art“ u Varosi Galeriji u gradu Kalača u Republici Mađarskoj. Na izložbi je sudjelovalo 48 slikara iz tri likovne udruge: Bel-Art (Hrvatska), Croart (Srbija) i Panonart (Mađarska).

Ovakvi su susreti dio trajne priče „Panon“ koja okuplja likovne stvaratelje iz tri susjedne države, a potvrđuje se susretima kojima je svake godine domaćin jedna od partnerskih likovnih udruga. Na taj način se njeguje prekogranična saradnja te se afirmira likovno stvaralaštvo i umjetnost ove tri susjedne zemlje. Na ovogodišnjoj izložbi se predstavilo 48 slikara s isto toliko slika izrađenih u raznim tehnikama kao i motivima.

Izložbu je otvorio predsjednik općine Kaloča Laszlo Szabo. Svim okupljenim zaljubljenicima u umjetnost obratio se i Marin Skenderović,  direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Mađarskoj, koji je izrazio zadovoljstvom ovom kulturološki plodnom suradnjom. Velike pohvale za rad umjetnicima je uputio i Neven Marčić, konzul savjetnik Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Mađarskoj. Na kraju, okupljenima su se obratili i predsjednici likovnih udruga Ivan Vajda,  Josip Horvat i Hubert Laszlo, koji su iskoristili ovu priliku da se zahvale svima na dosadašnjoj suradnji.

Drugi dana posjeta Kaloči, domaćini su iskoristili kako bi gostujućim slikarima pokazali sve ljepote svog povijesno i kulturno bogatog grada. Kaloča je barokni provincijski grad s brojnim kulturno-povijesnim znamenitostima i muzejima. Tako su umjetnici iz Hrvatske i Srbije posjetili Nadbiskupske dvore, muzej i bogatu biblioteku.

Tekst i fotografije: Tin Lacković, Bel-art Belišće

Video galerija