Belišćanski šestaši na kulturno-edukativnom izletu u Zagrebu

Objavljeno: 19. 2. 2018.

U petak, 16. veljače učenici šestih razreda OŠ Ivana Kukuljevića Belišće, u sklopu izvanučionične i terenske nastave, zajedno sa svojim razrednicima posjetili su Zagreb.

Tom prigodom pogledali su predstavu „Sasvim sam popubertetio“ u kazalištu „Žar ptica“. Ova je predstava namijenjena osnovnoškolcima, a nastala je po predlošku istoimene lektire koju je napisala hrvatska dječja spisateljica Sanja Pilić. Glavnu ulogu mladića koji se suočava s brojnim izazovima odrastanja maštovito je i komično izveo mladi zagrebački glumac Jan Kerekeš. Uz ostale mlade glumce uspio je potaknuti naše učenike i nastavnike na promišljanje  o problemima djece i mladih kao što su: vršnjačko nasilje, problemi prehrane, razvod roditelja, prijateljski odnosi i prva zaljubljivanja. Režiju predstave potpisuje redateljica Aida Bukvić.

Nakon predstave učenici su posjetili zagrebačku katedralu ispred koje su saznali mnoge informaciji o izgradnji katedrale i velikanima hrvatske povijesti koji u njoj imaju svoje počivalište. U katedrali su obišli grob hrvatskog blaženika kardinala Alojzija Stepinca i tamo se pomolili. Nakon toga posjećuju tržnicu Dolac, Krvavi most, Kamenita vrata, Markov trg, kulu Lotršćak, uspinjaču, te su se spustili na Ilicu, sve do Trga bana Josipa Jelačića. Šetajući preko Cvjetnog trga, do spomenika Petom meridijanu i Zrinjevca, od svojih nastavnika saznali su brojne zanimljivosti i informacije o gradu Zagrebu i njegovim znamenitostima.

Vrijeme ručka u omiljenom restoranu za mlade proveli su u međusobnom druženju i upoznavanju, osobito s učenicima koji pohađaju područnu školu u Veliškovcima. Bila je to prilika za prepoznavanje i fotografiranje s poznatim osobama you tube scene koju naši učenici pomno prate.

Nakon ručka, uslijedila je šetnja do Meštrovićevog paviljona u kojem se još uvijek održava svjetska i međunarodna izložba „Nikola Tesla: mind from the future“.

Ova moderna, multimedijalna i interaktivna izložba inspirirana životom i djelom Nikole Tesle naše je učenike oduševila mogućnošću aktivnog sudjelovanja jer je dopušteno koristiti i isprobavati funkcioniranje gotovo svih izložaka. Vodiči su, na učenicima primjeren način, dočarali način na koji je razmišljao Nikola Tesla, te ne sumnjamo da će neki od naših učenika prihvatiti izazov i jednog dana upustiti se u inovaciju. Iako još nisu počeli učiti fiziku, smatramo da je ova izložba pozitivno djelovala na svladavanje straha od novih prirodnih znanosti koje će proučavati od jeseni, nadamo se s istim žarom kao što su pratili ovu hvale vrijednu izložbu. Izložba je otvorena do kraja ožujka, te je preporučamo svima koji cijene modernu umjetnost, multimediju, suvremenu tehnologiju, a na osobit način lik i djelo Nikole Tesle.

Ovaj primjer međupredmetne terenske nastave osobito je izazovan kako za nastavnike koji su pripremali učenike svako na svom satu, tako i za učenike koji su iznimno zadovoljni naučenim i doživljenim.

Učenike su na ovom zanimljivom kulturno – edukativnom izletu pratili ravnatelj Darko Kovač, te razrednici Krešimir Kasapović, Leonardo Rold, Krunoslava Kovač, Vanesa Šerić i Neven Vranković.

Tekst i foto: Vanesa Šerić

Video galerija