HPD BELIŠĆE: NAŠIČKI KRIŽNI PUT I “PAPUČKI JAGLACI”

Objavljeno: 20. 3. 2018.

Protekli vikend belišćanski su planinari proveli na Našičkom križnom putu i skupu planinara “Papučki jaglaci”.

Sekcija sv. Bernarda, PD „Krndija“ Našice, Franjevački samostan, Franjevački svjetovni red, Frama, Udruga „DarNa“, Radio klub i PP Našice i ove su godine po 24. put organizirali Našički križni put na koji se odazvalo osam planinara iz Belišća. Ispred Županijske crkve sv. Antuna Padovanskoga u Našicama okupilo se više od 250 planinara i hodočasnika. Geslo križnog puta  je bilo “EVO DOLAZIM, GOSPODINE, VRŠITI VOLJU TVOJU!“.  Nakon uvodne molitve u crkvi koju je predvodio fra. Zoran Bibić u 9 sati krenula je kolona hodočasnika i planinara. Cijelo vrijeme puta padala je hladna kiša, ali nije pokvarila dostojanstven i ugodan osjećaj. Nosio se križ, čitana su poglavlja iz Evanđelja i molilo na postajama. Pobožnost je završila euharistijskim slavljem u 17 sati u Župnoj crkvi. Nakon mise u prostoriji Emausa priređena je zakuska i druženje.

 

U organizaciji HPD „Sokolovac“ iz Požege i ove godine je održan jedan od najvećih skupova planinara “Papučki jaglaci” na Papuku. U Velikoj ispred planinarskog doma „Lapjak“ okupilo se više od 1500 planinara iz 47 planinarskih društava iz Hrvatske i 6 društava iz BIH. Zajedno s članovima HPD „Belišće“  bili su i valpovački izviđači. Domaćini su gostima ponudili vodstvo na pet različitih staza. Prostor ispred doma bio je premalen da primi sve pa su neki pratili program dočeka s prilaznog puta. Nakon pozdravne riječi domaćina, kolone veselih planinara, izletnika i izviđača krenule su u raznim pravcima i na staze. Prelijepa planina ni ovaj put nije razočarala. Dočekala je posjetitelje u svom punom sjaju. S obzirom da je na Papuku bilo više od metar snijega, koji se većinom topio silna se količina vode slijevala potocima niz strmine u rijeku Dubočanku. Na nekoliko mjesta na rijeci mogli su se vidjeti snažni i bučni slapovi. Domaćini su nakon povratka sa staza priredili bogatu gastro ponudu, a druženje se nastavilo uz glazbu ispred doma.

HPD „Belišće“ započelo je i pripreme za veliki skup planinara na Belišćanskom podravskom pješačkom putu koji će se održati 7. travnja 2018. godine. Skup će se održati ispred prostorija Kajak kluba kod Drave te ovim putem pozivaju sve planinare i izletnike da im se pridruže.

 

Tekst i fotografije: Nada Donković, tajnica HPD „Belišće“

Video galerija