Međunarodna likovna kolonija “Panon Belišće 2018.”

Objavljeno: 17. 9. 2018.

Likovna udruga „Bel-Art“ i Turistička zajednica grada Belišća, pod pokroviteljstvom Grada Belišća i Osječko-baranjske županije organizirali su u subotu i nedjelju, 15. i 16. rujna, tradicionalnu dvodnevnu  međunarodnu likovnu koloniju „Panon Belišće 2018.“ u sklopu  obilježavanja manifestacije “Belišćanska zlatna jesen”.

Okupljanje slikara i otvorenje 8. saziva Međunarodne likovne kolonije održano je ispred Turističke zajednice, gdje je  sudionike kolonije pozdravio predsjednik Likovne udruge Bel-Art Ivan Vajda. Okupljene slikare pozdravila je i zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković te otvorila slikarsku koloniju. Slijedio je radni dio kolonije, koji je ovoga puta održan u Ribičkom domu.

Kolonija je okupila tridesetak slikara iz Srbije – “CroArt” Subotica (Šandor Kerekeš i Miodrag Boroš), Mađarske – “Pannon” Dušnok (Hubert Laszlo, Viczlaj Lajoš, Istvan Kiss i Tibor Farkaš), Donjeg Miholjca (Branko Matijević i Đuro Vidaković), Osijeka (Nives Trauber i  Nikolina Kraus), Čepina (Branko Jalovičar, Slavica Jalovičar, Edita Starčević, Siniša Špiranović, Danijel Jakovljević i Mršo Mladen), Kotline (Drago Barat), Nove Gradiške (Štefica Sigurnjak, Irena Pavlović, Tomislava Juranović i Blažena Matijašević) te belišćanske slikare (Antun Sabo, Dragan Đurković, Dragica Čuturilo-Petrač, Vesna Vajda, Ivan Vajda, Jadranka Berak, a članovi Bel-Arta koji su sudjelovali u organizaciji, ali nisu slikali su Suzana Lešnjaković, Zoran Ilić, Marija Sabo, Marija Šimić, Vanja Eberl, Tin Lacković, Ksenija Huis, Vlado Vagner i Tonoš Barić).

Ove godine međunarodni karakter likovne kolonije “Panon Belišće” naglašen je sudjelovanjem slikara iz Mojkovca (Mladen Blažević i Jelena Jušković) i Radoviša (Dušan Kocev i Krstov Marijan) koje je Grad Belišće ugostio u sklopu manifestacije ”Belišćanska zlatna jesen”.

Naslikano  je tridesetak slika u raznim slikarskim tehnikama kao što su akril, ulje na platnu, pastel, kombinirane tehnike, a slikari su inspiraciju pronašli u Panoniji i motivima našeg prekrasnog Belišća.

Drugog dana MLK ”Panon” umjetnici su svoja slikarska djela stvarali na prostoru između Turističke zajednice grada Belišća i Muzeja Belišće. U prijepodnevnim satima slikari su završavali svoja umjetnička djela te je pripremljena izložba nastalih radova, koju su posjetili članovi Kulturno-umjetničkih društava iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije koji su nastupali na smotri folklora u sklopu manifestacije Belišćanska zlatna jesen.

Nakon završetka kolonije i odlaska na zajednički ručak slikari su druženje nastavili u Kazališnoj kavani Belišće te su iskoristili priliku i razgledali postav izložbe slikara mačvanskog kraja.

Tekst i fotografije: Tin Lacković

 

 

Video galerija