Na “Srednjoeuropskom hodočasničkom putu”

Objavljeno: 19. 2. 2018.

U subotu, 17. veljače 2018. godine belišćanski planinari pridruženi osječkim planinarima ishodali su prvu rutu „Srednjeoeuropskog hodočasničkog puta“ kroz Hrvatsku.

Ovaj put počinje od poljskog grada Czestochowe, kroz Mađarsku od Pecvarda preko Beremenda i za sada do Našica, a planira se kroz Hrvatsku u dvama pravcima do Marije Bistrice i do Međugorja. Financiran je iz sredstava Europske Unije – Program prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska. Glavni je cilj jačanje turizma u mađarskoj pograničnoj regiji te da postane put prijateljstva, mira, ljubavi, duhovnosti i utjehe i da pomaže hodočasnicima u mentalnoj i duhovnoj obnovi. Predviđeno je da se prilikom hodočašća hodočasnici upoznaju s povijesnim znamenitostima mjesta kroz koje se prolazi. Za sada je postavljeno znakovlje puta od Baranjskog Petrovog Sela do Našica na oko 7O km.

Ovaj je pohod organiziralo PD „Zanatlija“ iz Osijeka – njihova sekcija sv. Josip Radnik. Oni su do sada već ishodali četiri dionice puta u Mađarskoj. U subotu je krenula prva ruta kroz Hrvatsku: Baranjsko Petrovo Selo – Bezdan – Belišće – Valpovo – Bocanjevci. U 9,30 od graničnog prijelaza u Baranjskom Petrovom Selu krenula je grupa od 24 hodočasnika – planinara (21 osječki i 3 belišćanska). Vrijeme maglovito i prohladno. Kratko zaustavljanje pred crkvom u Baranjskom Petrovom Selu pa nastavak puta kroz selo i poljskim putem u pravcu Bezdana. U ugodnom raspoloženju prolazi se kroz očekivano blato, travnate terene i vođeni postavljenim znakovima – nastavljamo put prema Belišću. Kod spomenika poginulim braniteljima na bentu uz zapaljenu svijeću i molitvu zaustavljanje. Kroz maglu probijalo se sunce i bilo je lijepo na Staroj Dravi ugledati jato labudova kako uživaju. U Belišću posjećujemo Crkvu sv. Josipa Radnika. Tu nas predstavnik Zajednice provincije franjevaca trećoredaca upoznaje s poviješću iste.  U ugodnom druženju prolazi kratki odmor. Tu nam se pridružuje još jedna naša članica društva.  Nastavlja se put kroz Belišće u pravcu Valpova. Slijedi kratko zadržavanje kod crkve sv. Roka i upoznavanje grupe s poviješću ovog zdanja. Konstatirano je da smo savladali polovicu puta pa nas naš dopredsjednik društva Zoran Marković poziva na kratki odmor i okrijepu ispred njegove kuće.  Tamo nas njegova supruga, također naša članica, uz još dvoje članova našeg društva dočekuje s toplim čajem, kiflama, narescima i drugim napitcima. Ovo je bilo ugodno iznenađenje i odmor je malo dulje potrajao. Uz još dvoje naših članova koji su nam se pridružili nastavljamo put. Dolazimo do valpovačke crkve u centru, gdje se kratko zadržavamo, prolazimo ispred Dvorca i do oznake puta, pa nastavljamo u pravcu Bocanjevaca. Slijedi asfaltni dio puta i činio se sve dulji, ali okrijepljeni i ugodnog raspoloženja savladali smo i posljednje kilometre i stigli do cilja – Bocanjevci ispred Crkve. Zadovoljno konstatiramo da su svi bez poteškoća prošli 24 km ovog novog hodočasničkog puta i proveli 7 ugodnih sati druženja.  Uslijedio je dogovor da druge dvije dionice ove godine prođemo u istom sastavu ili u još većoj grupi. Minibus nas vraća u Valpovo i zadovoljni se vraćamo kućama.

Tekst i foto: tajnica Nada Donković

 

Video galerija