ODRŽANA 6. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA BELIŠĆA

Objavljeno: 26. 2. 2018.

U ponedjeljak, 26. veljače 2018. godine, održana je šesta sjednica Gradskog vijeća grada Belišća. Raspravljalo se o 25 točaka dnevnoga reda. Uz već uobičajeno usvajanje zapisnika s prethodne sjednice te aktualnog sata, uslijedile su druge točke dnevnog reda među kojima je bio i prvi ovogodišnji rebalans proračuna. Razlozi su projekti, njih jedanaest od kojih su tri na području grada Belišća i po jedan projekt u svakom od prigradskih naselja, vrijednosti oko 3,9 milijuna kuna.

Najvažniji projekt u Belišću je rekonstrukcija Ulice Alojzija Stepinca. Tu je i izgradnja parkirališta u Radničkoj ulici te postavljanje rasvjete u Ulici Borik. Što se tiče kapitalnih projekata u prigradskim naseljima, u Bocanjevcima je planirano cjelokupno uređenje i energetska učinkovitost prostorija NK Hrvatski sokol, u Gorici Valpovačkoj postavljanje novih rasvjetnih tijela na niskonaponsku mrežu koja je nedavno postavljena, u Tiborjancima obnova krovišta na NK Mladost, u Vinogradcima je to izgradnja parkirališta kod mjesnog groblja, u Kitišancima izgradnja novog nogostupa u Novoj ulici, u Gatu asfaltiranje parkirališta kod groblja, u Veliškovcima izgradnja parkirališta i jedne velike površine za mjesna događanja kod Hrvatskog doma, a u Bistrincima izgradnja nogostupa u Ulici Vladimira Nazora.

– Ne želimo gubiti vrijeme, želimo započeti odmah čim to vremenske prilike budu dozvolilejer za sve imamo gotovu dokumentaciju i dozvole. Vodili smo računa i o ravnomjernoj zastupljenosti vrijednosti investicija u odnosu na naselje Belišće i prigradska naselja – omjer stanovnika je otprilike 60:40, vrijednost ovih 11 investicija je 3,9 milijuna kuna, od toga 2.080.000 kuna se odnosi na tri projekta u Belišću, a osam projekata u osam prigradskih naselja je vrijedno 1.820.000 kuna, rekao je gradonačelnik Belišća Dinko Burić u izjavi za medije.

Paralelno s ovim projektima, kreće se s realizacijom i novog projekta odobrenog od fondova EU, koji će biti sufinanciran u 100% iznosu – radit će se rekonstrukcija Ulice Matije Gupca i Belišćanske ulice u Bistrincima, a vrijednost projekta je 2.650.000 kuna, za što će se za desetak dana krenuti s postupkom javne nabave i odabirom izvođača radova.

– Cijeli niz drugih zanimljivih točaka je obilježio današnju sjednicu Gradskog vijeća, ali mislim da je najvažnije od svega, uvijek je bilo i bit će i nadalje, raditi na novim razvojnim projektima u našemu gradu, poručio je gradonačelnik Burić.

Na aktualnom satu se, između ostaloga, govorilo o najavljenim ulaganjima u gospodarstvo Belišća. O tome je gradonačelnik rekao:

– Otprilike u ovo vrijeme prošle godine, kada su ovdje bili potencijalni investitori iz Azerbajdžana, govorili smo o mogućnosti realizacije dva velika projekta – tvornice celuloze koja bi nosila nekoliko stotina novih radnih mjesta i drugog manjeg projekta (ali iznimno važnog u gradu koji s ponosom nosi naziv grada papira) izgradnje tvornice higijenskog papira, koji je vrijedan nekoliko milijuna eura. Taj je projekt puno izgledniji za realizaciju.

Na ovoj 6. sjednici belišćanskog Gradskog vijeća, vijećnici su još raspravljali i o izmjenama i dopunama Statuta Grada Belišća te Poslovnika Gradskog vijeća grada Belišća, o ustrojstvu Gradske uprave, o programu gradnje građevina za gospodarenje komunalnim otpadom te o programima iz nadležnosti Upravnog odjela za komunalno – stambene djelatnosti i uređenje naselja i o programu javnih potreba socijalne skrbi i zdravstva. Među ostalim točkama, treba izdvojiti Odluku o subvenciji troškova naknade kod dodjele grobnog mjesta na korištenje za umrle hrvatske ratne vojne invalide iz Domovinskog rata i za umrle hrvatske branitelje iz Domovinskog rata.

Vijećnici su dvije odluke o zaduživanju Grada Belišća u 2018. godini kod Privredne banke d.d. i to za financiranje EU projekta „Rekonstrukcija nerazvrstane ceste – cesta br. 1 u Bistrincima“ te za financiranje realizacije vlastitih projekata komunalne infrastrukture. Na sjednici su podnesena izvješća o radu i proračunu Gradske knjižnice i čitaonice Belišće te Centra za kulturu Sigmund Romberg, čemu je prethodila odluka o imenovanju Tee Kozine novom ravnateljicom Centra. Treba još spomenuti i točke dnevnog reda koje su se odnosile na davanje suglasnosti tvrtki Hidrobel za korištenje financijskih sredstava prihoda od naknade za razvoj na području aglomeracije grada Belišća te na odluku o prihvaćanju sporazuma o prijevremenoj otplati kupoprodajne cijene za Vatrogasni dom s tvrtkom DS Smith Belišće. Kao zadnja točka dnevnog reda, na rasporedu je bila odluka o dopuštenju gradskoj tvrtki Bel-Press d.o.o. za pristupanje Komisionom ugovoru o objedinjenom vođenju poslovnih računa – Notional Cash Pooling.

Ipak treba spomenuti i ono što je obilježilo prvi dio sjednice – glasovanje o razrješenju potpredsjednika Gradskog vijeća grada Belišće. Naime, prijedlog za smjenu Dragana Anočića iz redova HDZ-a potpisalo je 14 gradskih vijećnika i to zbog, kako se u obrazloženju navodi, javnih istupa kojima je kontinuirano nanosio štetu ugledu Grada Belišća iznošenjem netočnih, lažnih i neprovjerenih informacija vezanih uz stanje u Gradu Belišću, kao i u nekoliko navrata iznijetih uvreda prema drugim vijećnicima. Na 6. sjednici Gradskog vijeća Dragan Anočić je razriješen dužnosti potpredsjednika, a s 12 glasova za i 3 protiv, novim potpredsjednikom Gradskog vijeća grada Belišća je izabran Milan Zamaklar, vijećnik s kandidacijske liste grupe birača nositelja Dinka Burića.

Tekst: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće
Foto: Tin Lacković

Video galerija