Održana godišnja redovita i izborna skupština HPD-a „Belišće“

Objavljeno: 05. 2. 2018.

U petak 2. veljače 2018. godine u prostorijama Doma umirovljenika u Belišću održana je godišnja redovita i izborn skupština planinara Belišća.

Na skupštinu se odazvlo više od 100 sudionika- planinara i gostiju. Skupštini je nazočio predsjednik Gradskog vijeća grada Belišća gospodin Dario Fletko i predsjednik Zajednice sportskih udruga gospodin Milan Zmaklar. Kao gosti bili su planinari iz Osijeka, Đakova, Našica, Orahovice, Kutjeva, Đurđenovca, te PD „Kis“ iz Kiseljaka i  PD „Visočica“ iz BIH te predsjednik udruge Slavonski Planinari – Otmar Tosenberger.

Pozdravnu riječ i riječ dobrodošlice uputio je predsjednik Društva Zdenko Kovač te otvorio službeni dio skupštine. Nastavak rada skupštine preuzelo je radno predsjedništvo koje je vodio Mirko Bošnjak. Izvješće o radu za 2017. godinu pročitala je tajnica Nada Donković, financijsko izvješće blagajnica Jasminka Knežević, izvješće  Nadzornog odbora Mila Andrić, a  izvješće Suda časti Dragutin Pritišanac. Sva su izvješća jednoglasno usvojena.

U 2017. godini registrirano je 107 članova (37 seniora, 58 umirovljenika i 12 mladeži).  Na organizirane izlete odazivala se mladež i djeca koji nisu registrirani članovi Društva (izviđači, učenici srednje škole organizirani u Sekciji mladih koju vodi naš član Zoran Marković i djeca članovi obitelji planinara).  Prema planu odrađeno je 55 izleta. Najbrojniji je bio skup na stazi BPPP na kojoj je sudjelovalo 250 sudionika, dok je na Papučkim jaglacima bilo 100, a  u Kutjevu 50. Naši članovi postigli su značajne rezultate u samostalnim akcijama ili na izletima u drugim društvima.

Zoran Marković se tako penjao vrhove na Prokletiji, Karavankama, u Švicarskoj i odradio zimske uspone na nekim našim i planinama BIH. Ana Soldo i Petar Dučić bili su sudionici Anapurna trekinga  na Himalaji i ispenjali visinu 4130 m do baznog logora. Slobodan Soldo kao predstavnik firme DS Smith sudjelovao je na Maratonu u Briselu i na istom bio pobjednik. Također, Slobodan Soldo i Darko Đakvac odradili su više ferata i penjačkih pothvata kod nas i izvan Hrvatske. Mladi penjači koje vodi Luka Soldo redovito vježbaju na umjetnoj stijeni, a na najtežim penjačkim smjerovima su postigli visoke ocjene do 7 a.  Najuspješniji su bili Tomislav Petriševac i Domagoj Pavin. Dragan Cvenić, Jasminka Knežević i Nada Donković su i ove godine pješačili više od 50 km u jednom danu od Valpova do Đakova. Na pohodu slavonskim planinama u 2017. godini Nada Donković primila je „Spomen-plaketu pohoda“ jer je u pet pohoda prehodala svih pet slavonskih planina, svaku u dva dana. Najstarija je aktivna članica Nadežda Slačanac s 12 izleta. Najstariji aktivni član je Branko Slačanac s 13 izleta, a najmlađi je Lovro Maričić. Najviše izleta je vodio kao vodič Zdenko Kovač njih 18. Društvo je u 2017. godini zajedno s izletima ostvarilo više od 90 aktivnosti. Održano je i 48 redovitih sastanaka četvrtkom i 7 sjednica Izvršnog odbora.  Organizirana je i Opća planinarska škola, a trajala je od 23. veljače do 7. svibnja. Voditelj škole bio je predsjednik Zdenko Kovač i jedan od predavača, a predavači su još bili: Slobodan Soldo, Mila  Andrić,  Zoran Marković, Josip Diklić, Darija Galinac, Vlasta Novosel, Đorđe Balić i Otmar Tosenberger. Školu je uspješno završilo 26 članova, pa uz 16 članova koji su 1996.godine istu završili ukupno 42 članova ima završenu Opću planinarsku školu. Ivan Stifter je nakon Opće planinarske škole nastavio usavršavanje u školi za vodiče i uskoro će istu završiti. Sudjelovali smo u akcijama u gradu Belišću: Hodajmo zajedno, Volim Belišće, ali čisto, Biciklijada i dr.  Društvo se odazivalo na organizirane pohode HPS-a, udruge Slavonski planinari i drugih planinarskih društava.  Planinarilo se na slavonskim planinama, međimurskim bregima,  planinama Hrvatskog zagorja, Gorskog kotara, Istrom, Velebitom, u Bugarskoj, BIH,  Sloveniji, Crnoj Gori i u području Tirola Dolomiti u Italiji-tzv. raju za planinare.

Možda je manje poznat podatak iz povijesti ovog Društva, a iznio ga je jedan od osnivača Društva Slobodan Soldo, da su naši članovi ispenjali više od 80 vrhova iznad 4000 m. On kao pojedinac ispenjao je 60.

Na našim pohodima svaki pojedinac je pronašao svoju stazu. Najvažnije je, da su sve staze ostavile neizbrisiv dojam i da nije bilo nezgoda i ozljeda.

Na skupštini su usvojene i Izmjene i dopune Statuta Društva. Radi još boljeg rada povećan je broj članova Izvršnog odbora sa 7 na 9 članova. Uz predsjednika jredviđena je i funkcija dopredsjednika. Također je predviđena odredba o osnivanju odsjeka i sekcija u Društvu.

Jednoglasno su izabrani novi članovi rukovodstva, a to su: predsjednik Goran Maričić, dopredsjednik Zoran Marković, tajnica Nada Donković, blagajnica Jasminka Knežević, članovi Izvršnog odbora: Zdenko Kovač, Slobodan Soldo, Suzana Vidaković, Franjo Šmit i Ivan Stifter. Članovi Nadzornog odbora su: Mila Andrić, Ivan Komaromi i Dragan Cvenić. Sud časti: Matilda Koški, Sanja Gregić i Katica Čorba.

Novoizabrani predsjednik Goran Maričić u ime svih izabranih zahvalio se svom prethodniku Zdenku Kovaču na uspjesima u dvostrukom mandatu. Usvojen je plan rada i financijski plan za 2018. godinu.

Nakon pozdravne riječi gostiju i obraćanja predsjednika Gradskog vijeća grada Belišća Darija Fletka, koji su uputili riječi pohvale za rad Društva. Prikazana je projekcija najljepših izleta koju je pripremio Goran Maričić. Riječi Darija Fletka, koji je zaključio da smo najaktivnije društvo u gradu Belišću su nas se dojmile i nastojat ćemo i dalje ustrajno raditi.

Uslijedila je večera, druženje i planinarska veselica. I ovaj put naše vrijedne članice su priredile izvrsne kolače. Već nekoliko godina s kolačima se nalazimo na vrhu ljestvice-među planinarskim društvima-prema izjavama mnogih planinara.

Tekst: tajnica Nada Donković

Video galerija