Stepinčevi dani: predstavljena knjiga “Komunistički progon i mučeništvo blaženoga Alojzija Stepinca”

Objavljeno: 16. 2. 2018.

Župa svetog Josipa Radnika Belišće, u četvrtak, 15. veljače, u sklopu “Stepinčevih dana” organizirala je predstavljanje knjige “Komunistički progon i mučeništvo blaženoga Alojzija Stepinca” autora mons. dr. Jurja Batelje.

Belišćanska vijećnica, u kojoj je održano predstavljanje knjige, bila je pretijesna za sve zainteresirane građane i vjernike, među kojima su bili zamjenik gradonačelnika Belišća Domagoj Varžić, nadbiskup u miru mons. Marin Srakić, valpovački župnik vlč. Zvonko Mrak, belišćanski fratri te časne sestre s našeg područja.

Na samom početku sve okupljene pozdravio je belišćanski župnik fra Branko Janjić, a prigodne riječi uputili su i zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić te nadbiskup u miru mons. Marin Srakić.

O autoru i knjizi govorio je prof. Branko Matišić, a mons. Batelja je iznio neke posebno zanimljive informacije iz svoje knjige.

“Stepinčevi dani” u belišćanskoj župi počeli su u petak, 9. veljače, euharistijskim klanjanjem, 10. veljače bio je spomendan bl. Alojzija Stepinca, koji je proslavljen svečanom svetom misom na kojoj je pjevanje animirao CPD Mir, 14. veljače nakon večernje mise održana je projekcija dokumentarnog filma “Moja savjest je čista”, dok je u četvrtak, 15. veljače, prije predstavljanja knjige “Komunistički progon i mučeništvo blaženoga Alojzija Stepinca”, misno slavlje predvodio mons. dr. Juraj Batelja, voditelj kauze za proglašenje svetim blaženog Alojzija Stepinca.

O Stepinčevim danima u belišćanskoj crkvi, fra Branko Janjić, župnik župe svetog Josipa Radnika, rekao je kako se župna zajednica tijekom tih tjedan dana nastojala nadahnuti likom i djelom ovog hrvatskog blaženika, kroz promišljanje o tekstovima koji se pripisuju blaženom Alojziju Stepincu te o onome što su o njemu rekli sveti Ivan Pavao II i blagopokojni kardinal Franjo Kuharić.

– O blaženom Alojziju Stepincu ne treba govoriti s političkog stajališta, kako nam se to pokušava nametnuti. Stepinac je za nas vjernike svetac. Mi vjerujemo u njegovu svetost, način života, služenja Crkvi, Bogu i naravno hrvatskom narodu, rekao je belišćanski župnik.

O žrtvi blaženog Alojzija Stepinca, autor knjige mons. Batelja kaže kako je blaženik svoj život uložio u Božju čast, za jedinstvo Katoličke crkve i za svjedočanstvo vjere u hrvatskom narodu.

– Ne samo u hravatskom narodu, on je mučenik za katoličku vjeru općenito uzevši. No, u njegovoj žrtvi mogu i pravoslavci i pripadnici drugih vjera vidjeti kako se čuva svetost čovjekovog odnosa prema Bogu Stvoritelju, jer je On Stvoritelj svih ljudi, poručio je mons. Batelja.

Knjiga “Komunistički progon i mučeništvo blaženoga Alojzija Stepinca” multidisciplinarnog je karaktera, u izdanju Postulature bl. Alojzija Stepinca te na 677 stranica i gotovo 2000 bibliografskih jedinica pruža dovoljno dokumenata za objektivan i istinit sud o činjenicama progona, bolesti i smrti bl. Alojzija Stepinca i zaokružuje cjelinu o zagrebačkom nadbiskupu te otkriva istinu tko su bili njegovi progonitelji i kojim su se metodama koristili kako bi uspjeli u svom naumu.

Tekst: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće
Foto: Zaim Saljiji

Video galerija