Svečano otkrivena skulptura „Sportašica s loptom“ ispred OŠ Ivana Kukuljevića u Belišću

Objavljeno: 06. 2. 2018.

Danas, 6.veljače 2018. godine, ispred Osnovne škole Ivana Kukuljevića u Belišću, svečano je otkrivena skulptura „Sportašica s loptom“. Skulptura je lijevana u umjetnom mramoru i izrađena po uzoru na skulpturu od bronce koja je bila postavljena 1975. godine.

Svečanosti su prisustvovali gradonačelnik grada Belišća Dinko Burić, ravnatelj OŠ Ivana Kukuljevića Darko Kovač, autor skulpture Borisav Bojanić, ravnatelj Dječjeg vrtića „Maslačak“ Zdenko Glasovac, nastavnici i učenici OŠ Ivana Kukuljevića Belišće, odgajatelji i polaznici predškolske skupine Dječjeg vrtića „Maslačak“, predstavnici javne uprave, gospodarskog, političkog, kulturnog i svekolikog društvenog života.

Svečanost su uveličale Belišćanske mažoretkinje s glazbeno-plesnom točkom, učenica Dora Ledinšćak koja je izrecitirala pjesmu Djeca smo Belišća, učenica Leona Ivanković koja je pročitala autorsku pjesmu Maslačak i ritmička skupina pod vodstvom učiteljice Karmen Soldo.

Prisutnima su se prigodnim riječima obratili ravnatelj Darko Kovač, autor skulpture Borisav Bojanića i gradonačelnik grada Belišća Dinko Burić, koji nije krio zadovoljstvo ponovnim postavljanjem skulpture.

– Ova skulptura je u svoje vrijeme bila simbol i prosvjete i mnogih zbivanja, provedenog vremena i mladosti u školi. Onda je prije 15-ak godina vandalskim činom uništena i nestala. Danas je ponovno tu i zato smo izuzetno sretni i zadovoljni, posebno zbog sadašnje generacije, zbog današnje djece, ali i njihovih roditelja, jer siguran sam, to i njima nešto znači.

Posebno treba naglasiti da je skulptura Sportašice s loptom djelo domaćeg autora, nekadašnjeg nastavnika belišćanske osnovne škole, koji je ostavio traga kako u odgoju djece tako i u stvaranju posebnih umjetničkih vrijednosti. Profesor Bojanić je na području Belišća napravio cijeli niz zaista vrijednih umjetničkih djela, od skulpture Ptica u Parku hrvatskih dragovoljaca, preko violinskog ključa na belišćanskom “glazbenom” kružnom toku kod Centra za kulturu Sigmund Romberg pa do kipa Gospe Lurdske koji krasi dvorište župne crkve Svetog Josipa Radnika.

-Drago mi je što mogu najaviti da profesor Bojanić radi na još jednom projektu, a to je izrada skulpture velikana hrvatskog i svjetskog sporta Matije Ljubeka, koja će u Belišću također naći posebno mjesto, naglasio je gradonačelnik Dinko Burić.

Na kraju prigodnoga programa, Nika Kujadin i Leon Sabo, učenici osmog razreda, otkrili su skulpturu koja ponovno krasi prostor belišćanske osnovne škole.

 

Tekst: Monika Đogaš, GRB
Foto: Tin Lacković

Video galerija